Staan je tanden scheef, wat teveel naar achteren of juist naar voren? Een beugel biedt uitkomst. Een beugel kan ervoor zorgen dat de tanden weer netjes en recht naast elkaar komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in de mond, of als kiezen niet goed op elkaar passen kan een beugel helpen.

Wanneer een beugel?
Een beugel kan scheve tanden weer rechtzetten. Rechte tanden zijn makkelijker schoon te maken en je kunt er beter kauwen, lachen en praten. Scheve tanden kunnen soms pijnlijk zijn en er een stuk minder verzorgd uitzien. Slechte gewoontes als duimen, tongpersen, het gebruik van een fopspeen of pen-kauwen kunnen ervoor zorgen dat de stand van de kaak en tanden wordt aangetast. Ook als melktanden vroeg worden verwisseld, kunnen tanden een verkeerde plek of positie innemen. Bij kinderen wordt de behandeling vaak gestart als de laatste melktanden verwisseld zijn voor volwassen tanden. Tegenwoordig kiezen ook steeds meer volwassenen voor een beugel, om het gebit er mooier uit te laten zien.

De behandeling

Vooronderzoek
Bij het eerste bezoek aan de tandarts wordt een analyse gemaakt van het gebit. Hij kijkt naar stand van de kaken, gezichtsprofiel, tanden en kiezen om een duidelijke indruk te krijgen van jouw gebit en mondhygiëne. Tijdens de volgende afspraak worden gezichtsfoto's, röntgenfoto's en gebitsmodellen gemaakt. Zo weten we precies hoe de wortels, schedel en kaak eruitzien. Aan de hand van deze informatie van jouw gebit stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Het plaatsen van de beugel
Als jouw behandelplan is opgesteld wordt je opgeroepen voor het plaatsen van de beugel. Je tanden worden goed schoongemaakt en de slotjes worden met speciale lijm op de tanden geplakt. Met een lamp wordt de lijm gedroogd en de draad in de slotjes geplaatst. Het plaatsen van een beugel is geheel pijnloos, wel kan het gebit na de tijd gevoelig aanvoelen waardoor het eten een aantal dagen wat lastig kan zijn.

Vervolgafspraken
Als je beugel eenmaal is geplaatst, vraagt de tandarts je om ongeveer één keer per maand terug te komen. In de tussentijd zijn je tanden een stukje verschoven richting de juiste positie. Tijdens de vervolgafspraken wordt de beugel steeds bijgesteld en wordt je gebit steeds rechter.

De duur van de behandeling
De behandeling voor een beugel duurt ongeveer twee jaar, afhankelijk van de afwijking van het gebit. Daarna wordt een uitneembare beugel of retainer meegegeven om de stand van het gebit te fixeren. Het is belangrijk dat de uitneembare beugel zo lang mogelijk (zeker 's nachts gedragen wordt), zodat het gebit in dezelfde stand blijft.