Een gezond melkgebit is de basis van een goed volwassen gebit. Het verzorgen van het melkgebit begint daarom direct wanneer de allereerste tandjes door zijn gekomen. Met deze tips houdt je de melktandjes van je kind gezond.

De juiste verzorging

  • Poets twee keer per dag met kindertandpasta met fluoride-basis. De fluoride hoeveelheid is aangepast aan de leeftijd van kinderen, zodat ze niet hoeven na te spoelen. Zo blijft de tandpasta langer in de mond. Zo ook na het poetsen en kan het langer zijn werk doen.
  • Gebruik een kindertandenborstel bij het poetsen van het melkgebit. Met een zachte borstel is de kans minder groot dat het glazuur van het melkgebit beschadigt.
  • Poets niet direct na de maaltijd. Te snel poetsen na de maaltijd kan slecht zijn voor het glazuur van het gebit.
  • Flossen is altijd raadzaam bij de verzorging van het gebit. De kaak van kinderen is erg klein, waardoor tanden dicht op elkaar staan. Zo blijven etensresten vaak tussen de tanden zitten, dat is precies waar bij kinderen de meeste gaatjes ontstaan.

De juiste voeding

  • Geef kinderen niet te veel tussendoortjes en voorkom meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag.
  • Verdun sapjes en andere mierzoete drankjes. Onverdund zijn ze veel te zoet voor het melkgebit, door de suiker die het tandglazuur aantast.
  • Wees matig met suikerrijke voeding en zure vruchten, deze tasten het glazuur extra aan.

Fopspeen tot één jaar oud
Laat kinderen niet te lang met een speen lopen, om te voorkomen dat de tanden scheef gaan staan. Leer kinderen ook zo snel mogelijk uit een beker of glas drinken, dat kan al vanaf een jaar oud. Bij het drinken uit een kinderbekertje of via een speen blijven zoete of zure drankjes te lang in de mond, waardoor het tandglazuur aangetast wordt. 

Het eerste tandartsbezoek
Een eerste tandartsbezoek van kindjes wordt aanbevolen bij een leeftijd van twee jaar. De tandarts kan informeren over de juiste gebitsverzorging en eetpatroon van het kind.