De één gebruikt het trouw iedere dag, de ander heeft het nog nooit gebruikt. Toch hebben beide personen een verzorgd gebit, hoe zit dat nou met mondwater? Is dat blauwe goedje effectief, overbodig of zelfs schadelijk voor onze tanden? Cool Dental Clinic adviseert.

De voordelen van mondwater

  • Bereikt moeilijke plekjes in de mond
  • Doodt slechte bacteriën
  • Geeft een schoon en fris gevoel

Ondanks zorgvuldig poetsen, flossen en spoelen blijven er plekjes in onze mond die we niet goed kunnen bereiken. Spoelen met mondwater zou ervoor zorgen dat je die moeilijke plekjes wél bereikt. Daarnaast doodt het - net als tandpasta doet - slechte bacteriën in de mond en geven de oliën als menthol en eucalyptus een schoon en fris gevoel in de mond.

Nadelen van mondwater

  • Doodt ook de goede mondbacteriën
  • Bevat alcohol en soms andere schadelijke ingrediënten
  • Versnelt vorming van plak

Toch heeft het gebruik van mondwater ook nadelen. Zo doodt het niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën in onze mond. Daarnaast bevatten sommige mondwaters alcohol, wat indirect - ironisch gezien - een slechte adem kan veroorzaken. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit de mond, waardoor er minder speeksel wordt geproduceerd. Zo zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor slechte adem, minder goed weg te spoelen. Speeksel zorgt er doorgaans voor dat plak minder goed ontwikkelt; een mondwater met alcohol vermindert de speekselproductie en daarmee wordt de kans op plakvorming juist groter.

Sommige mondwaters bevatten naast alcohol ook nog andere schadelijke ingrediënten, zoals sacharine (kunstmatige zoetstof), triclosan (wordt gebruikt in antibacteriële zeep) en parabenen (worden toegevoegd aan cosmetische producten om ze te conserveren). Onderzoekers beweren dat deze stoffen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Conclusie
Moeten we mondwater toevoegen aan onze gebitsverzorging? Echt effectief heeft het zich nog niet bewezen. Voor de moeilijk bereikbare plekjes kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk een tandenstoker of rager gebruiken. Wil je toch een mondwater gebruiken? Kies dan voor een variant zonder alcohol en met fluoride. Die doodt namelijk niet álle bacteriën, zodat de goede bacteriën in de mond blijven.