De Reede 80, Urk | Tel. 0527-682240 | Postbus 95, 8320 AB Urk | Fax 0527-685213 | info@cooldental.nl

Inleiding
De ontwikkelingen in de tandheelkundige wetenschap staan niet stil en Cool Dental Clinic gaat met de tijd mee. Leden van het team volgen met regelmaat aanvullende cursussen; niet alleen controle en behandelen van het gebit spelen een rol, maar vooral ook het adviseren van een patiënt voor het behouden, dan wel kunnen krijgen van een mooi en gezond gebit is onze doelstelling.

Sinds enkele jaren maken wij ook kronen volgens de Cerec methode:

Wat is Cerec?

CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), die uitblinken in duurzaamheid, randaansluiting en esthetiek. Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D software en een computer gestuurd freesapparaat.

Cerec computer

Wat kan Cerec?

Met het systeem kan de tandarts restauraties, zoals kronen, inlay's en facings maken. Het grote voordeel van Cerec is, dat het dit heel snel kan, omdat het in de praktijk zelf wordt vervaardigd. U hoeft de behandelkamer niet eens uit. Door het materiaalgebruik wordt het resultaat heel mooi en goed.

Hoe werkt het?

Na het prepareren van een element (tand of kies) wordt met een elektronische camera een opname gemaakt van de afdruk. De afbeelding hiervan verschijnt op een beeldscherm. Op basis van de opname wordt de restauratie door de computer geconstrueerd. De tandarts bekijkt hoe de nieuwe situatie wordt en corrigeert waar nodig is. Een opening tussen de tanden kan bijvoorbeeld opgevuld worden door de nieuwe tanden of kiezen wat hoger of breder te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk. De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Een blokje industrieel keramiek (porselein) wordt in het freesapparaat vervolgens automatisch uitgeslepen. En wel zo nauwkeurig, dat deze precies passend met composiet duurzaam bevestigd kan worden. Als de restauratie klaar is, wordt deze geglazuurd en in de porselein-oven afgebakken. Dit geeft een mooie, natuurlijke glans aan het werkstuk. De restauratie kan daarna in de mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort 'cement'.

De tandarts maakt de opname.

Bewerking

Daarna bewerkt hij de opname van de kies/tand op de computer.

Slijpen

Vervolgens slijpt de freesmachine de kroon automatisch.

Cerec in mond

Tenslotte wordt de Cerec in de mond geplaatst.

Keramiek, net als tandglazuur: duurzaam en gezond

Cerec restauraties worden gemaakt van keramiek - een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt - dat door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent is, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van het element. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide materialen even slijtvast zijn en dat 'koud' en 'warm' geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad dat bacteriën geen kans krijgen.

Het is ook opvallend hoe goed andere, naastgelegen vullingen, verdragen worden door het Cerec keramiek. Daarbij wordt de smaak niet beïnvloed door elektrische spanningen tussen verschillende materialen in de mond.

Cerec spaart uw tandweefsel

De belastbaarheid van tandglazuur en die van Cerec restauraties zijn gelijk. Er hoeft slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord om een Cerec restauratie te vervaardigen. Er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk op de levensverwachting van de betreffende tand of kies een belangrijke positieve invloed heeft.

Cerec restauraties

Hierdoor kunt u oude en vaak lelijke amalgaamvullingen laten vervangen door weefsel besparende en uiterst sterke keramiek restauraties. Onderzoek heeft uitgewezen dat industrieel keramiek op lange termijn uitstekende en fraaie restauraties levert. Bijna alle vormen van restauraties zijn mogelijk, van kleine éénvlaks-inlays tot gecompliceerde kronen.

Inlay: computervervaardigde vulling, die als het ware in de kies 'gelijmd' wordt.

Onlay, computervervaardigde vulling, waarbij één of meer knobbels aan de kies ontbreken of vervangen moeten worden.

Facing: ook wel veneer genoemd, voor fronttandverfraaiing (porseleinen schildje, dat op de voortand geplaatst wordt).

Kroon: als een kies (bijna) geheel door porselein omvat moet worden.

© Cool Dental Clinic
Privacy en Cookieverklaring