De Reede 80, Urk | Tel. 0527-682240 | Postbus 95, 8320 AB Urk | Fax 0527-685213 | info@cooldental.nl

Preventie-/ Paro assistente

Binnen onze praktijk werken 6 assistentes die de opleiding 'preventie- assistente' gevolgd en afgerond hebben. Drie assistentes daarvan hebben ook de opleiding 'paro- assistente' gevolgd en afgerond.

Wat doet een preventie assistente?

De preventie assistente heeft als primaire taak om de mondhygiëne van de patiënten op peil te brengen en te houden. (In feite is dit niet helemaal juist gesteld, omdat er maar één is die dit doen kan: de patiënt zelf.) Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo'n tandvleesontsteking heet gingivitis. Een preventie assistente reinigt het gebit boven het tandvlees en tot 3 mm onder het tandvlees en probeert, mede door een goede instructie, het tandvlees weer gezond te krijgen. Enkele taken van de preventie assistente:

♦ Controle van de conditie van het tandvlees;

♦ Poetsinstructie en fluoridebehandelingen;

♦ Mondhygiëne instructie en voorlichting;

♦ Uitgebreide gebitsreinigingen boven het tandvlees en tot 3 mm onder het tandvlees;

♦ Sealen (het aanbrengen van een 'laklaagje' in de diepe groeven van een kies).

De preventie assistent ontvangt de patiënt, stelt hem of haar op het gemak, vertelt welke behandeling er plaats gaat vinden en doet voorbereidend werk voor de tandarts.

Poetsinstr via spiegel

 

Wat doet een paro assistente?

Behandeld de preventie assistente mensen met gingivitis; de paro assistente gaat nog een stap verder. Wanneer de tandvleesontsteking (gingivitis) zich van de tandvleesrand uitbreidt naar het daaronder gelegen kaakbot spreken we van parodontitis. Daardoor gaat kaakbot verloren. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Een paro assistente mag zelfs tot 4/5 mm reinigen onder het tandvlees.

Alles in 1

Enkele taken van de paro assistente:

♦ Zie bovengenoemde taken;

♦ Uitgebreide gebitsreinigingen boven het tandvlees en tot 4/5 mm onder het tandvlees;

De preventie en paro assistente behandelt mensen zelfstandig maar wel in opdracht en onder supervisie van de tandarts!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Worden de kosten vergoed?
Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de zorg door de preventie-/ paro assistente, maar stellen soms bepaalde voorwaarden. Het is verstandig eerst hiernaar te informeren bij uw zorgverzekeraar, dit voorkomt problemen achteraf.

© Cool Dental Clinic
Privacy en Cookieverklaring