Orthodontie is één van de specialismen van Cool Dental Clinic. Deze behandeling is erop gericht dat de stand van tand(en) wordt verbeterd door het plaatsen van een beugel. Met behulp van de beugel wordt het gebit zó geordend dat het boven- en ondergebit goed met elkaar samenwerken en makkelijk schoon te houden zijn. Staan uw tanden niet recht, of zit er te veel of te weinig ruimte tussen uw tanden? Dan kunt u daarvoor terecht bij de tandarts voor orthondontie.

Een beugel
Met een beugel wordt het gebit zó geordend dat het boven– en ondergebit goed met elkaar samenwerken en goed schoon te houden is. Hierdoor houdt u langer plezier van uw gebit. Afhankelijk van de afwijking van het gebit wordt meestal een vaste beugel geplaatst.

Is een beugel nodig?
De tandarts bekijkt bij alle kinderen rond de 12 jaar (soms jonger) tijdens de gebitscontrole of een beugel nodig is. Dan wordt bepaalt wat het beste tijdstip is om eventueel met een orthodontie behandeling te beginnen.

Wanneer u als volwassene een beugel wilt, kunt u dit ook zelf aangeven tijdens de controle. Er wordt dan een vervolgafspraak gemaakt waarbij de tandarts een klein onderzoek doet. Na dit onderzoek is er al een goede indruk over wat er mogelijk is en hoe het met de mondhygiëne gesteld is.

Hoe gaat het in zijn werk?
Als bepaald is of u een beugel nodig heeft, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Dan wordt u opgeroepen voor het maken van gezichtsfoto's, röntgenfoto's, modellen met behulp van het OPG- röntgenapparaat. Met dit apparaat wordt er een gebitsfoto gemaakt van het hele gebit, waarop te zien is hoe de wortels eruit zien en of uw gebit afwijkingen heeft. Daarnaast beschikt Cool Dental Clinic over een RSP- röntgenapparaat, waarmee de tandarts speciale metingen aan de schedel kan doen. Alles in huis om u van de beste passende beugel te voorzien!

De behandeling
Hierna maakt de tandarts uw behandelplan en wordt u na verloop van tijd opgeroepen voor het plaatsen van de beugel. Zo komt u ongeveer één keer per maand terug om de beugel bij te stellen. De behandeling duurt ongeveer twee jaar en aan het eind van de behandeling wordt een uitneembare beugel meegegeven om de stand van het gebit te blijven behouden. Het is heel belangrijk dat deze uitneembare beugel zo lang mogelijk (zeker 's nachts) gedragen wordt, zodat het resultaat behouden blijft.